In gesprek met student bouwkunde.
Gesprek met student bouwkunde over autismevriendelijke bouwkunde.
De bouwkunde student doet onderzoek naar autismevriendelijk ontwerpen. Ze wil ook graag meer weten over autisme.
Ze hoort graag terug waar mensen ASS tegenaan lopen in openbare publieke gebouwen.
Er zijn vaak al veel aspecten waar rekening mee wordt gehouden zoals licht, maar Yagmur is benieuwd naar de bouwkundige aspecten die beter kunnen.
De bouwkunde student vroeg eerst welke ervaring ik met autisme heb.
Welke obstakels kom ik tegen?
Antwoord: grote ruimte, geluid echoot dan alle kanten op, geeft veel prikkels.
Veel licht is lastig. Gebouwen die ik niet ken zijn overweldigend. Bewegwijzering niet altijd duidelijk. Zijn er ruimtes waar ik me terug kan trekken als het me teveel wordt, waar kan ik terecht met vragen etc.
De bouwkunde student heeft al vast kunnen stellen op basis van haar onderzoek tot nu toe, dat de volgende aspecten belangrijk zijn om rekening mee te houden:
Logische ordening, ontsnappingsruimtes (waar je jezelf even kan terugtrekken om te ontrpikkelen), transitie zones (overgang tussen ruimtes), compartementering (ruimtes met gelijkwaardige functies op plattegrond zodat logisch is waar je naartoe moet en ruimtes die met elkaar te maken hebben bij elkaar liggen), sensorische sonering (zelf invloed kunnen uitoefenen op bijvoorbeeld licht en geluid) en veiligheid.
Een vaste hoofd route die ergens naartoe leidt is belangrijk in plaats van meerdere routes.
Op basis van dit soort dingen gaat De bouwkunde student aanbevelingen doen.
Ze heeft 3 gebouwen gekozen om te analyseren of ze voldoen aan de eisen.
Ze gaat al haar bevindingen in een plattegrond zetten.
Sta ik ervoor open om samen de bibliotheek in Rotterdam te bezoeken. Dit gaan we volgende week doen.
Daarna gaat De bouwkunde student aan de slag met de plattegrond en deze zou ze nog willen bespreken met mij als dat lukt voordat ik op vakantie ga.
Aanvullende tip van mij: zou fijn zijn als je van tevoren bij een gebouw een digitale rondleiding kan bekijken zodat je kan voorbereiden. Bijvoorbeeld via een app. Dat je weet waar je infobalie kan vinden, dat soort dingen.
Symbool van sunflower op gebouwen kan ook fijn zijn zodat mensen met een onzichtbare beperking weten dat het voor deze doelgroep een fijn gebouw is.
De bouwkunde student bevestigt dat dit waardevol kan zijn.
Mijn excuses voor de opstelling van deze blog, zoals je in een ander blog kan lezen heb ik een hectische week achter de rug en niet veel energie over, laat staan om van mijn verslag een leuk blogje te maken.