In gesprek met de autisme consulenten binnen Amarant.
Deze week gesprek gehad met de consulenten autisme binnen Amarant.
Hieronder een verslagje van het gesprek.
De consulenten vertelde over hun functie binnen Amarant, wat ze doen en hun achtergrond.
Achtergrondinfo autisme consulenten
Binnen Amarant zijn 3 autisme consulenten. Van oorsprong zijn dit logopedisten. Op de terreinen van Amarant is veel lastig gedrag bij cliënten met een verstandelijke beperking, moeilijk verstaanbaar/begrijpbaar gedrag en autisme.
Zodoende zijn logopedisten aangesteld om hiermee aan de slag te gaan.
Ze doen communicatieonderzoek, adviseren in vastgelopen situaties, denken mee in casussen, maken communicatiesystemen op maat. Het kan gaan van rouwverwerking tot seksualiteit qua onderwerpen. En tevens geven ze psycho-educatie en beeldvorming aan teams. En zij doen de basis en verdiepingsscholing bij de Amarant Academie.
Teamscholingen doen zij ook of casus trainingen.
Autisme consulenten werken binnen alle divisies, behalve het Sociaal Domein omdat daar veel mensen een WMO indicatie hebben.
Ik vertelde wat over mezelf en over mijn functie als ervaringsdeskundige.
Over mezelf
Ik heb uitleg gegeven in wat ik kan bieden: interactief presenteren, belevingsgericht, werken met metaforen. Richting cliënten zou ze copingstechnieken kunnen benoemen die haar helpen en cliënten inzichten bieden. Bij medewerkers ook in combinatie met belevingsgericht werken.
Er werden veel vragen gesteld aan mij o.a.
Vraag vanuit consulenten: heb ik een voorkeur qua doelgroep om mee te werken?
Daarbij gaf ik aan dat Ik minder kennis/ervaring met baby’s en kinderen heb. En In 1 op 1 gesprekken met cliënten heb ik de voorkeur voor jongvolwassen/volwassen. Pubers kan eventueel ook wel.
Ik gaf aan dat ik ervoor open sta om bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme ideeën te delen en begeleiders daarin te helpen.
Ik wil me ook graag richten op wat de omgeving kan doen omdat dit mezelf heel erg geholpen heeft.
We bespraken ook de praktische zaken rondom eventuele samenwerking.
Praktisch rondom samenwerking mij – autisme consulenten
Femke en Peggy vinden het belangrijk dat iedereen wel hetzelfde zegt en met onderbouwde informatie werkt. We moeten met elkaar wel dezelfde insteek hebben.
Vraag is ook: hoe stemmen we hierover af en over eventuele meningsverschillen etc.?
Ik stelde voor om van tevoren dan een casus te bespreken zodat je van tevoren al op 1 lijn zit. ik richt me meer op wat kun je zelf doen en wat de omgeving doen. ik zal geen tips geven over te volgen therapieën bijvoorbeeld.
Verder bespraken we:
Onderwerpen die ik liever niet bespreek: op zich kan veel wel, al heb ik geen verstand over gender identiteit etc. en vragen rondom seksualiteit.
Tips om contact mee te leggen voor potentiële opdrachten
Gedragsdeskundigen inschakelen.
Contact leggen met FACT teams, onder andere Joey Antonissen (teamleider).
Autisme cursussen Amarant
Peggy geeft de basiscursus autisme, deze is op vrijdagochtenden en bestaat 2 dagdelen.
1e dagdeel is vooral theorie. 2e dagdeel is een stukje vertaalslag naar de praktijk. Er worden dan bijvoorbeeld tips gegeven om meer te visualiseren, stappenplannen maken, er zijn ervaringsoefeningen etc.
De cursus wordt meerdere keren per jaar gegeven.
Er is ook een verdiepingscursus Autisme. Deze zijn meer op maat en er worden vooral casussen in besproken.
Actiepunten
Doorgeven aan Peggy wat voor ervaringsoefeningen ik tot nu toe gedaan heb en/of kan doen.
Flyer van Sandra en mezelf sturen naar Femke en Peggy.
Als ervaringsdeskundige ben jij voor mij zeker een bron van informatie over autisme. Voor ik autipauwer ben gaan lezen was een groot deel van het totale spectrum autisme voor mij best wel onbekend terrein. Nu krijg ik toch wat meer inzicht en begrip in jouw beleving van dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn. Ga zo door Jody.