lsd oma nivea

LSD, OMA, NIVEA

Deze week was ik vrij i.v.m. carnaval.
Maar ik zal jullie een aantal termen uitleggen die we hebben geleerd:

  1. NIVEA.
  2. laat OMA thuis.
  3. LSD

NIVEA= Niet Invullen Voor Een Ander.
Ik kan hier een heel pleidooi over houden, over dat het een van nature overlevingsmechanisme is vanuit de oertijd etc etc, dus dat het heel normaal is. Maar dat bespaar ik jullie. (Mocht je het willen weten, stuur me dan een mailtje en ik leg het je uit)
NIVEA is op zich ook niet zo erg, zolang je maar checkt bij de ander en er niet meteen naar handelt.
Een voorbeeld is:
Het geven van een cadeautje dat niet op iemands wensenlijst stond, omdat jij denkt dat diegene dit cadeautje ook wel leuk zou vinden of omdat jij vindt dat diegene dit ook vast wel handig vind of kan gebruiken.

Je vult hier al voor de ander in, checkt niet door te vragen en handelt er meteen naar, door het te kopen.

laat OMA thuis.
OMA= oordeel, mening aannames/advies.
Een voorbeeld is:
Iemand verteld zijn/haar verhaal.
Jij hebt je oordeel al meteen klaar: dit is stom of dat is leuk.
Of
Je hebt je mening al meteen klaar: dit is dom van je.
Of
Zonder te checken of diegene er wel behoefte aan heeft, sta jij al meteen klaar met (goed bedoelt, maar ongevraagd) advies.
Ook hierbij snap ik het wel, je wil diegene helpen.
Ook hier vul je voor de ander in: diegene wil vast advies van mij of ik kan diegene helpen en dat vind hij/zij vast niet erg.

LSD (niet te verwarren de drugs)
Luisteren
Samenvatten
Doorvragen.
Aandacht is de motor van elk gesprek. Dit kun je geven door bewust naar je gesprekspartner te luisteren. Ga echt in de luisterstand (actief), vat samen wat de ander heeft gezegd en wellicht niet heeft gezegd en blijf nieuwsgierig naar wat er nog meer te weten valt te komen. Actief luisteren betekent ook dat je de ander laat weten dát je luistert en daarmee geïnteresseerd bent in wat de ander te zeggen heeft. Door samen te vatten help je de ander om zijn gedachten te ordenen. Samen ga je na of je alle feiten op een rij hebt of dat de gebeurtenissen goed zijn weergegeven. Doorvragen kan op verschillende manieren. Blijf uit de vage omschrijvingen, maar blijf concreet: wie zegt dat? wanneer vindt het plaats? hoe voelt dat dan voor jou? Daarnaast stel open vragen i.p.v. vragen waar alleen ja of nee op kan geantwoord worden, dit zorgt dat mensen dieper gaan nadenken over hun antwoorden en sneller bij zichzelf gaan stilstaan/zich van dingen bewust worden/van zichzelf bewust worden.

About the Author

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk