kennismaking met beleidsadviseur binnen Amarant
Gesprek met ,Jolanda van het Nederend, de senior beleidsadviseur op het gebied van kwaliteit van zorg binnen Amarant.
Afgelopen woensdag heb ik als ervaringsdeskundige autisme/adhd een kennismakingsgesprek gehad met de senior beleidsadviseur op het gebied van kwaliteit van zorg binnen Amarant
Start van het gesprek ging over hoe lang ik ervaringsdeskundige autisme/adhd ben en hoe lastig het is om zichtbaar te worden als ervaringsdeskundige autisme/adhd binnen Amarant.
Ik vertelde ook iets over de toekomst plannen als ervaringsdeskundige autisme/adhd zoals een interactieve presentatie geven, inloopmomenten opzetten en zelf presentaties op inschrijving gaan geven.
Wat doet de senior beleidsadviseur op het gebied van kwaliteit van zorg?
Ze heeft 8 collega’s, iedereen heeft eigen thema’s. Die van Jolanda zijn:
- Gedragscode
- Seksualiteit:
Hierin wordt zowel gekeken naar seksueel grensoverschrijdend gedrag als naar hoe een gezonde seksuele ontwikkeling gaat.
- Protocol weglopen en vermissing:
Dit kan ook gaan over dwalen of verdwalen. Ik deel mijn ervaring als ervaringsdeskundige autisme/adhd van vroeger waarin ik weleens ‘wegliep’. Niet vanuit de gedachte om weg te willen lopen, maar bijvoorbeeld omdat het te lang duurde voordat ik opgehaald werd bij de vakantie opvang en toen besloot om zelf terug naar de camping te lopen.
In het protocol is ook beschreven hoe je weglopen/vermissing kan voorkomen.
- Suïcidaliteit
- Contactpersoon voor de vertrouwenspersonen
- Kwaliteitsdialoog
Dit is een methodiek waarmee teams bespreken met cliënten en verwanten hoe zij vinden dat het gaat op de locatie. Wat gaat goed, wat kan beter? En aan welke (maximaal 3) punten gaan we werken?
- Commissie Ethiek:
Als een team vastloopt in een bepaalde situatie waarbij alle oplossingen niet ideaal zijn, dan kan zo’n team een aanvraag doen bij de commissie ethiek en dan organiseren zij een moreel beraad. Dat is een bepaalde gesprekstechniek om samen tot de beste oplossing te komen. Heel vaak zijn het thema’s die te maken hebben met veiligheid, eigen regie etc.
- Werkgroep kindermishandeling en huiselijk geweld
- Mensenhandel en uitbuiting
- Verder is Jolanda betrokken bij de divisie Jeugd.
Betrokkenheid en samenwerking met ervaringsdeskundige:
2 jaar geleden zijn is de commissie Ethiek wel al langs geweest bij de ervaringsdeskundigen om te kijken waar zij iets in kunnen betekenen. Jolanda geeft aan dat dit weer opgefrist mag worden.
Jolanda heeft een casus over een man met autisme waar het contact niet goed loopt met begeleiding. Ze komen er gezamenlijk niet uit. Kan ik ervaringsdeskundige autisme/adhd hiervoor ingeschakeld worden/in meedenken? Ja!
Ook ontstaat het idee om standaard op de ethiek agenda het kopje ‘ervaringsdeskundigheid’ te zetten. Zodat elke vergadering even kort stilgestaan wordt bij waar een ED-er voor ingezet kan worden. Een ED-er uitnodigen bij de vergadering kan ook.
Jolanda laat ons weten welke beleidsmedewerker vanaf januari het thema autisme in haar portefeuille heeft. Dan kunnen we als ervaringsdeskundige autisme/adhd daar in januari contact mee leggen.
En het idee ontstaat om bij het expertteam autisme een presentatie te geven ervaringsdeskundige autisme/adhd. We waren sowieso al van plan om contact te gaan leggen met dit expertteam.